Wykres produktów bogatych w błonnik

Emilia_Baczynska / Pixabay

Jeżeli staramy się zasięgnąć nowych informacji na temat błonnika pokarmowego, sposobu dawkowania tej substancji w diecie, jak i częstotliwości włączania go do posiłku nie możemy obyć się z zapoznaniem z zawartością błonnika w danych produktach, które spożywamy na co dzień. Zaczynając klasyfikacje od produktów, które zawierają największe ilości błonnika pokarmowego na sto gramów należy o dziwo nadmienić produkty tłuszczowe. Produkty bogate w błonnik tabela, która przedstawi klasyfikacje poszczególnych rodzajów pożywienia.

 

Dobrym przykładem są wiórki pozyskiwane z wnętrza kokosa. Posiadają one bowiem aż 22 gramy błonnika na 100. Następnym produktem, który nie ustępuje wiórkom kokosowym i jest równie bogaty w błonnik będą rośliny strączkowe, takie jak fasola biała. Fasola posiada aż 15 gramów błonnika na 100, Na jednym z niższych szczebli zawartości błonnika na 100 gramów znajdują się warzywa i owoce. Mimo to należy nadmienić, że jest to jedno z lepszych źródeł na jakie możemy sobie pozwolić. Nie powinna nas zwieść niska zawartość błonnika, ponieważ jego źródło w tej postaci jest naturalne i jak najbardziej bliskie dla układu pokarmowego człowieka.